A Magyar Református Szeretetszolgálat egy református hátterű, keresztyén alapértékekre épülő közhasznú, karitatív szervezet, mely 2006 óta működik. Nemre, vallásra, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, a rászorultság elve mentén nyújt segítséget, elsősorban a Kárpát-medencében élő nélkülöző emberek számára, de számos külföldi missziót is szervezett az elmúlt években, hogy a természeti és humanitárius katasztrófák által sújtotta térségekben segítsen.

Közhasznú alaptevékenysége egyik legfontosabb alappillére a rászoruló családok, idősek és elesett emberek segítése. Az alapítvány rendszeresen szervez adománygyűjtéseket, hogy a beérkező adományokból gyors segítséget nyújthasson a mindennapokban.

A Magyar Református Szeretetszolgálat hisz benne, hogy hosszú távon úgy tud segítséget nyújtani a rászorulók számára, ha „hálót ad, és nem halat”, vagyis lehetőséget biztosít a társadalmi felzárkózásra. Ez magában foglalja a gyermekeket érintő fejlesztő programokat, települési és járási szinten a helyi hiányosságokra nyújtott megoldásokat, valamint lokális gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést is végez.

A szeretetszolgálat legismertebb programjai: „Szeretetdoboz” tartósélelmiszer gyűjtés, a minden évben tízezreket megmozgató „Szeretethíd” Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok, a beteg gyermekek számára vígaszt, a megváltozott munkaképességűek számára esélyt nyújtó Mentő Mackó Program, valamint a rászoruló gyermekek karácsonyi álmait valóra váltó Kívánságlista.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját egy ötfős Kuratórium ellenőrzi és igazgatja, mely évente több alkalommal ülésezik. Tagjait a Magyarországi Református Egyház Zsinata jelölte a négy magyarországi református egyházkerületből. A kuratórium elnöke dr. Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványnak jelenleg több mint 500 munkavállalója van, akik az ország több pontján és területén végeznek szeretetszolgálati tevékenységet. Alapítványunk operatív vezetését az ügyvezető igazgató látja el, a szakterületeket összefogó szolgálatvezetők, programvezetők, koordinátorok és munkatársak támogatásával. Az MRSZ ügyvezető igazgatója Juhász Márton.

A Magyar Református Szeretetszolgálat megalakulása óta tart fent irodát Debrecenben – a kezdetben két főből álló szolgálat mostanra több mint 10 fős munkatársi közösséggé nőtte ki magát, amely szolgálatot önkéntesek is rendszeresen segítenek. A debreceni iroda munkatársai felelnek a Kelet-Magyarországi régió adománykoordinációs feladatainak ellátásáért, valamint a határon túli humanitárius segítségnyújtás is debreceni munkatársak bevonásával zajlik. Debrecen-Ebesen található a Magyar Református Szeretetszolgálat országos logisztikai központja, ahová évente több száz tonna adomány érkezik, köztük tartós élelmiszerek, tanszerek, bútorok, ruhaneműk és egészségügyi felszerelések egyaránt. Ezeknek raktározási és logisztikai feladatai is a debreceni kollégák munkakörébe tartozik. A helyi rászorulók számára hetente két alkalommal ügyfélfogadást is tartanak az MRSZ Leány utcai irodájában, így problémáikkal, kéréseikkel személyesen is felkereshetik a munkatársakat. A Debreceni Karitatív Testületnek évek óta aktív tagja a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint az adventi időszakban a városi összefogás eredményeként Szeretetdobozokba gyűjtött adományok logisztikai feladatait is a református karitatív szervezet végzi.