Elindult a Debreceni Karitatív Testület immár hagyományos adventi Szeretetdoboz adománygyűjtő akciója a város és a történelmi egyházak összefogásával. 

Az idei kezdeményezésről Papp László, Debrecen város polgármestere, Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke és Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke tartottak sajtótájékoztatót 2023. november 13-án.  

Papp László szerint az év egyik legemelkedettebb, leglélekmelengetőbb időszakához – az adventi és a karácsonyi időszakhoz – közeledünk, amit nagyon jelentős, a város egészét átölelő összefogás jellemez. Olyan összefogás, amely elsősorban azt a célt szolgálja, hogy oda, ahol a szükség ezt megkívánja, a segítség idejében – lehetőség szerint karácsony előtt – megérkezzen. Karácsony az az időszak, amikor különösen felértékelődnek az emberi kapcsolatok, amikor az örömszerzés, az ajándékozás szándéka még inkább megnyílik az emberekben. Ennek nagyon szép megnyilvánulási formája az az akció, amelynek keretében Szeretetdobozok jelennek meg majd a városban és gyűlnek az adományok azok számára, akik nem olyan életkörülmények között élnek, hogy a karácsony nekik is a felhőtlen boldogságról szóljon. A polgármester kiemelte: nagyon hálás az egyházi vezetőknek azért, mert immár négy éve az advent előtti napokban együtt koncentrálnak arra, hogy segítsék és támogassák azokat, akik rászorulnak a segítségre. Az Összefogás Debrecenért kezdeményezés advent közeledtével tehát egyfajta kapaszkodót ad mindazoknak, akik rászorulóként kell hogy a karácsonyra gondoljanak. A segítők az olyan élethelyzetben élőkre szeretnének fókuszálni, akik valóban igénylik és meg is érdemlik a támogatást. Ez a kezdeményezés 2020-ban indult el. Az azóta eltelt időszak különösen megpróbálta az emberiséget: világjárvány, egyéb kihívások jellemezték az életünket. Ez is fölértékeli ennek az együttműködésnek a jelentőségét. A 2021-es és a 2022-es adventi adományozás során több mint 4000 családhoz jutottak el az adományok több mint 6000 csomag formájában. A Debreceni Karitativ Testület aktivistái advent időszakában időt, energiát nem kímélve segítenek az adományok célba juttatásában. Papp László elmondta: az idei akció november 13-án veszi kezdetét, és december 15-éig tart. A folyamatosan beérkező adományokat pedig az aktivisták még karácsony előtt eljuttatják a rászoruló családokhoz. A polgármester az elmúlt évek tapasztalatai alapján megköszönte az adományozók nagylelkűségét. Ebben az időszakban akár több tízmillió forintos nagyságrendben érkeznek felajánlások a város különböző jótékonysági szervezeteihez, elsősorban a Debreceni Karitatív Testülethez. Ennek nagyon jó példája volt az elmúlt héten az egyik nagy magyarországi élelmiszeripari vállalat 20 millió forint értékű adománya. A város a következő időszakban is várja a rászorulóknak szánt elsősorban élelmiszeradományokat, de ruhákat és használati tárgyakat is. Papp László köszönetet mondott azért a nagylelkű összefogásért, amely az egyházakat, a civil szervezeteket és a gazdasági élet szereplőit jellemzi, s reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a várossal együttműködve ebben az évben is nagyon sok rászoruló család karácsonyát tudják boldogabbá tenni.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint amikor a kegyetlenkedés, a háborúskodás világában élünk, akkor nagyon feledhető dolog a szeretet. Ha lenne szeretet, akkor talán nem is lenne annyi háború, küzdelem sem egyénileg, sem népek között. A szeretet nem fogyhat el soha. Adventben arra emlékezünk, arra a nagy közeledésre, arra a nagy összekapaszkodásra és összefogásra, amit Isten tett az emberért egyszülött fiában, Jézus Krisztusban. Ez a ránk gondolás, hogy a Teremtő így gondol teremtett gyermekeire, az bennünket arról ösztönöz, hogy minden külső körülmény ellenére újra gondoljunk azokra, akik sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint mi. Nekünk most arra van szükségünk, hogy a nemzetközi gondok, háborúk közepette ne feledkezzünk el azokról sem, akik itthon szükséget szenvednek. Éppen ilyenkor kell a sajátjainkra gondolni. Mi ezt szeretnénk tenni Debrecenben – hangsúlyozta Fekete Károly. Talán nem is a Szeretetdobozok mérete a fontos, még csak nem is a tartalmuk – persze, jó, ha megtelnek –, hanem az a szándék, amely általuk megmutatkozik: az, hogy az emberek gondolnak egymásra. Az a gondolat, hogy „nekem van miből adni és van kiknek adni”, nemesíti az embert és hitelesíti azt a hitet, amik szóban hangzatosak, egészen addig, amíg tettekkel nem párosulnak. Fekete Károly bizodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nagyon sokan szeretnének adni Debrecenben és ezért boldogan ajánlotta fel a Magyar Református Szeretetszolgálat – melynek a „szíve” ez a város, s a közelében, Ebesen található a legnagyobb logisztikai központja – azt a koordináló tevékenységet, amit már évek óta gyakorol. A kelet-magyarországi régió pedig magáénak érzi ezt a szeretetszolgálatot. Fekete Károly szerint örömteli, hogy össze tudnak fogni azokkal az akár római katolikus vagy görög katolikus testvérszervezetekkel, amelyek itt, Debrecenben is működnek, nem is beszélve a város különböző karitatív megmozdulásairól és a Debreceni Karitatív Testületről. A kartatív testület nevében ott rejlik a KT rövidítés.  A református olvasatban pedig a káté hitvallás – mondta Fekete Károly. A szeretet soha el nem fogy, ez a mi hitvallásunk, ezért mozdulunk újra Debrecennel együtt – hangsúlyozta a püspök.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke azzal kezdte szavait, hogy a mai napon ünnepli a római katolikus egyház a magyar szenteket. Azokat, akik életre váltották a szeretetet, és hitünk szerint a mennyországban vannak. Szent II. János Pál azt mondta, hogy a szentek nem azt várják tőlünk, hogy tapsoljunk nekik, hanem hogy kövessük őket. Ők úgy lettek szentek, úgy jutottak el az üdvösségre, hogy életre váltották azt a szeretetet, ami soha el nem múlik. Vagyis az ő szeretetük, az ő életük mások számára gyümölcsöző lett. Ezért ez példa számunkra, és immár negyedik esztendeje nemcsak példa, hanem a mi közösségünkben, a mi városunkban is, gyümölcsöket terem az összefogás. Miért is kell mindezt hírré tenni?  Ha az emberek, hallanak erről, akkor talán megszólal a lelkiismeretük, és ők is szeretnének jobbak lenni. A jótékonyságnak a középpontja a jótékonykodó, de a jóságnak maga az Isten – mondta Palánki Ferenc. És ha mi jóságból igyekszünk másokon segíteni, akkor tulajdonképpen a soha el nem múló isteni szeretetet hoztuk le erre a földre, ebbe a városba. A püspök örömét fejezte ki, hogy létezik a Debreceni Karitatív Testület, amely összehangolja mindazt a jó szándékot, ami az egyházakban, a városban, a város vezetésében van. Külön is köszönetet mondott a Megtestesülés templom plébánosának, esperesének, Törő András atyának, hogy elvállalta a karitatív testület elnöki tisztét. Az egyház természetesen támogatja őt ebben a fontos szolgálatában is. Palánki Ferenc kiemelte: amiért nagyon hálás, az, hogy valóban együtt vagyunk Debrecen. Éppen holnap lesz nyolc esztendeje annak, hogy átvette az egyházmegye vezetését. Megtapasztalhatta, hogy szeretettel fogadta a város közössége, s mindenben megtapasztalhatta, hogy Debrecen közössége valóban együtt van. És ez az együttlét, ez a közös jóság gyümölcsöző, amely nagyon jól megmutatkozik az advent, illetve a karácsonyra készülődés időszakában, amikor segítünk másoknak is megérezni az isteni szeretetet.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke a sajtótájékoztató résztvevőit Kocsis Fülöp atya nevében is köszöntötte, aki az elmúlt napokban Szíriában járt abból a belső indíttatásból is, hogy jót tenni, másokon segíteni jó. A görögkatolikusok az elmúlt napokban az angyalokat ünnepelték, akik nagyon fontos szereplői annak a karácsonyi előkészületi időszaknak, amely meghirdeti majd az örömhírt, hogy Isten közénk jön. Mi magunk hogyan válhatunk „angyalokká”? Seszták István ebben az összefogásban ennek a lehetőségét látja. Mindenki, aki bekapcsolódik abba a szívből jövő kezdeményezésbe, hogy segítsünk másokon, egy kicsit tehet azért, hogy még „angyalibb” legyen itt, a Földön. Ha „angyallá” szeretnénk lenni, akkor nem kell mást tenni, mint egy picit segíteni mindazokon, akik rászorulnak arra a jóságra, arra az irgalomra, arra a szeretetre, ami majd hozzánk költözik. Tegyünk jót, váljunk „angyalokká”, és legyünk részesei ennek az összefogásnak, amelybe jó bekapcsolódni – hangsúlyozta Seszták István. 

Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke kiemelte, hogy az egyházak, a városban működő karitatív szervezetek és a város vezetésének együttműködése ebben a formában egyedülálló, mások számára példaként szolgáló az országban. Példaadó az is, ahogyan a Debreceni Karitatív Testület ernyőszervezetként összegyűjti azokat a karitatív, jótékonysági, segítő, segítséget adó alapítványokat, szervezeteket, csoportokat, melyek szeretnének valamit tenni a városban élőkért, azokért az emberekért, akik rászorulnak. A testület évről évre változik, gazdagodik, gyarapszik, hiszen a szeretetnek a tulajdonsága kell, hogy leleményes legyen. Ebben az évben ilyen lelkülettel kezdik el a gyűjtési akciót, s a várost igyekeznek „elárasztani” a Szeretetdobozokkal az egyházi közösségeken, állami és egyházi fenntartású iskolákon, cégeken keresztül, mely utóbbiak közé olyan ide települő külföldi cégek is tartoznak, melyek érzik a város közösségével kapcsolatos felelősségüket, s „debrecenivé” szeretnének válni. Bár a szeretetdobozos adománygyűjtés kampányszerű esemény, azok számára, akik ennek nyomán segítséget kapnak, szebb lesz a karácsony ünnepe. S ha valaki csak karácsony táján jótékonykodik, de minden esztendőben, akkor ez a cselekedet is alakítja, formálja őt. Ha minél többen akarnak segíteni, akkor egységesebb lesz a városunk, közelebb tudunk egymáshoz kerülni. Az idén – az egyházi vezetőkkel is egyeztetve – a megtöltött Szeretetdobozokba egy kis plusz is kerül. A megajándékozottak egy gondolatot, egy üzenetet is találnak majd a dobozokban a három püspöktől, illetve egy szentírási szakaszt, ami egy kicsit az ünnepnek lelkületét kívánja hozzánk még közelebb hozni. A dobozok összeállításához nagyon sok – akár csak egy kiló cukrot, lisztet is adományozó – jótevőre, segítőre, nagyon sok jó szándékra és nagyon sok munkára van szükség – mondta Törő András –, de mindez formálni fogja a résztvevőket. Lehet, hogy fáradtan érkeznek majd meg a szentestéhez, de lélekben feltöltődnek, s ezt karácsony idején tovább is tudják majd adni. 

Széles Diána alpolgármester szavai szerint az ebben az összefogásban részt vevők megmutatják a város erejét, s képviselik azt az értéket, melynek mentén Debrecen épül. Debrecen ezzel azt üzeni, hogy nem az egyéni érdekek, hanem a közösség, a város közössége a fontos. Mint azt hangsúlyozta, a város gondoskodási programjával azt szeretné elérni, hogy mindenkinek tudjon segíteni, s azok, akik szükséget szenvednek, ne szégyelljék jelezni a közösségnek, hogy ők segítségre szorulnak. A segítő szándék pedig megvan magánemberekben, családokban, cégekben egyaránt. A Debreceni Karitatív Testület pedig készen áll arra, hogy az adományokat azokhoz juttassa el, akiknek a legnagyobb szüksége van rájuk.  Ez Debrecen – az értékek mellett kiálló város, amelynek közössége mindenkire gondol.

 

Forrás: DEBRECEN.HU