Advent közeledtével a Debreceni Karitatív Testület szeretne segítő kezet nyújtani a debreceni rászorulóknak. Éppen ezért a testület elindította adventi adománygyűjtő akcióját, amely 2023. november 13-tól december 15-ig tart.

Az akció kapcsán az Auchan Debrecen áruházban 2023. november 21-én tartott sajtótájékoztatón Márta László, a Debreceni Karitatív Testület vezetőségi tagja először is köszönetet mondott az áruház munkatársainak a több éve tartó együttműködésért, s azért, hogy a gyűjtőpont létesítésével idén is tevékenyen támogatják a testület akcióját. Közeleg az adventi időszak, és a Debreceni Karitatív Testület a város önkormányzatával karöltve immár hagyományosan rendezi meg adventi tartósélelmiszer-adománygyűjtő akcióját. A múlt évben ennek nyomán több mint négyezer csomagot sikerült szétosztani a rászoruló debreceni családok között. A testület bízik abban, hogy a segítő szándékú debreceniek jóvoltából idén is legalább ennyi, de remélhetőleg még több csomagot sikerül összeállítani. A Magyar Református Szeretetszolgálat, a történelmi egyházak és a város önkormányzatának összefogásával már november 13-án elindult a Szeretetdoboz akció, melynek keretében szintén fel lehet ajánlani tartósélelmiszer-adományokat. A szeretetdobozok a város azon közintézményeiben, illetve azoknál a cégeknél találhatók, melyek tevékenyen részt kívántak venni ebben a programban. Márta László elmondta, hogy az Auchan áruházon kívül a november 25-i AdományoZoo napon a debreceni állatkert főbejáratánál lehet elhelyezni tartósélelmiszerekből, tisztálkodószerekből álló adományokat, s ennek révén kedvezményesen lehet aznap meglátogatni az állatkertet. A Kossuth téren pedig az Adventi vásár területén, az Adventi Kuckónál lévő ládában lehet szintén november 25-től elhelyezni a felajánlásokat. A Debreceni Karitatív Testület vezetőségi tagja felhívta a segíteni szándékozók figyelmét arra, hogy elsősorban a felajánlástól számított legalább fél éves minőségmegőrzési határidővel rendelkező tartós élelmiszereket (cukrot, étolajat, konzervet, lisztet, kakaót, teát, fűszereket, édességet, száraztésztát, kekszet, ketchupot, mustárt, majonézt) várnak, de szívesen fogadnak tisztálkodási és tisztítószereket – főként mosószert, öblítőt, fogkrémet, gyermek- és felnőtt pelenkát, sampont, tusfürdőt is. Márta László szavait adventi gondolattal zárta: „Nekünk, keresztényeknek az adventi időszak maga a várakozás időszaka. Azt várjuk, hogy a megváltó Isten ember formában közénk jöjjön. Ez a megváltó Isten alapvetően nem más, mint a szeretet. Mi, ha csak jelképesen is, a csomagjainkon keresztül ezt a jelképes szeretetet szeretnék eljuttatni minden rászoruló család ünnepi asztalára. Úgyhogy aki teheti, akinek módjában áll, kérem, ha csak egy picivel is, de segítse a Debreceni Karitatív Testület adventi tartósélelmiszer adománygyűjtési akcióját. Áldott adventi készületet kívánok mindenkinek!”

Balogh Attila, az Auchan Debrecen áruház igazgatója örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a mai esemény létrejöhetett, s az Auchan áruház ismét tudott csatlakozni ehhez a remek kezdeményezéshez, hiszen számukra is nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás. Ezért nem csak az esztendő végének közeledtével, hanem a mindennapokban is ahol csak tudnak, igyekeznek segíteni, szeretettel a jó ügyek mellé állni. Az elmúlt esztendőkben a Debreceni Karitatív Testülettel közösen több közös adománygyűjtés szervezetek, melyek sikeresek voltak, s ezt az együttműködést a következő években is mindenképpen szeretnék folytatni. Balogh Attila kiemelte: a legjobb hatása az volt ezeknek az akcióknak, hogy vásárlóik jó szívvel csatlakoztak hozzá, szépen gyűltek a felajánlások, s remélik, ez idén is így lesz. Az igazgató megköszönte Papp László polgármesternek és Széles Diána alpolgármesternek, hogy a Debreceni Karitatív Testület mellett állnak, s támogatják annak kezdeményezéseit.  

***

A Debreceni Karitatív Testület adventi adománygyűjtő pontjai a városban:

2023. november 21-től december 15-ig – Auchan Debrecen áruház

2023. november 25. – AdományoZoo nap – debreceni állatkert, főbejárat

2023. november 25-től december 15-ig – Adventi Kuckó (Adventi vásár, Kossuth tér)

A gyűjtőpontokon kívül a Debreceni Karitatív Testület a város önkormányzata és a történelmi egyházak együttműködésével Szeretetdobozokat helyez el az akcióhoz csatlakozó cégeknél, intézményeknél is.